Lézer Óraszaküzlet és Óraszerviz - Debrecen, Kassai út 2. Tel.: +36 20 297 0018

 

Karóra vízállóság

Amit a karórák vízállóságáról tudni kell

A karórák vízállósági jelöléseinek gyakorlati értelmezése

Meddig marad vízálló egy óra?

Melyek a leggyakoribb beázási okok?

Az óraüveg párásodásának lehetséges okai

Karórák műszeres vízállósági vizsgálata - nyomáspróba

 

Az óraüveg párásodásának lehetséges okai

 

Időnként előfordul, hogy egy karóra üvege belülről bepárásodik. Ennek láttán legtöbbször értetlenül áll tulajdonosa a jelenség előtt, és hosszas fejtörés után sem sikerül elfogadható magyarázatot találnia arra, hogy miként kerülhetett víz az óra belsejébe. Bár az esetek többségében valóban a tokba behatoló nedvesség okozza a problémát, azonban nem feltétlenül kell egy órának beázni ahhoz, hogy az üvege bepárásodjon.

 

Párásodás beázás következtében

A legtipikusabb esete az, amikor közvetlenül a vízben történő használat után párásodik be az óra, és ez a hatás órák múlva is látható marad. Ilyenkor ismertek a körülmények, legfeljebb az lehet kérdés, hogy miért ázott be az addig vízállónak hitt óra.

Vannak azonban ettől sokkal "rejtélyesebb" esetek is. Néha a párásodás látszólag minden ok nélkül történik, az óra tulajdonosa szerint úgy, hogy még csak víz közelében sem volt az óra. Amennyiben az üveg jelentős mértékben be van párásodva, és ez a jelenség már huzamosabb ideje fennáll, akkor egész biztos, hogy beázásra vezethető vissza a probléma. Jól tudjuk, hogy a fizikai törvényeket nem lehet meghazudtolni, ezért a víz jelenléte nem lehet kérdéses.

Nézzük meg azokat a tényezőket, amelyek félrevezetőek lehetnek a beázás körülményeinek tisztázása során.

Ha a beázás csak kis mértékű, akkor adott esetben a kondenzáció csak jóval később jelentkezik, s így valóban úgy tűnhet, mintha annak ellenére párásodna az óra, hogy víz közelében sem voltak vele.

Ha egy órában a tömítések elöregszenek, vagy pl. a beállító korona illetve egy nyomógomb a viselés során egy kicsit meggörbül, akkor az addig vízálló óra már akár egy kézmosás során is beázhat. Mivel a tulajdonosa nincs tisztában azzal, hogy órája már nem vízálló, ezért továbbra is úgy használja, mint korábban. Ettől a karóra beázik, és a beázás mértékétől függően előbb-utóbb bekövetkezik a párásodás. A tulajdonosa számára ilyenkor is úgy tűnhet, hogy misztikus módon, víz közelsége nélkül került nedvesség az órába.

A fenti esetekben tehát arról van szó, hogy az óra tulajdonosa egyszerűen nem szerez tudomást arról, hogy nedvesség került a karórába, így meglepetésszerűen éri, amikor - jóval később, bizonyos külső körülmények hatására - a pára megjelenik az óraüvegen.

 

Beázás nélkül is párásodhat az üveg

Az óraházban található üres teret levegő tölti ki. Ennek a levegőnek - mint ahogy a minket körülvevő levegőnek is - van egy bizonyos páratartalma. Ez azt jelenti, hogy bizonyos százalékban gáz halmazállapotú vízmolekulák is vannak az óra belsejében (vízgőz). Ha az óra üvege hirtelen lehűl (pl. alacsony külső hőmérséklet miatt), akkor ezek a vízmolekulák kicsapódhatnak az üveg belső felületén, vagyis az üveg bepárásodik. A jelenséget kondenzációnak nevezzük. Ha ilyenkor huzamosan a hidegben tartózkodunk, akkor azt követően is fennmarad a párásodás, hogy az üveg (kinti hőmérséklet) és a belső levegő hőmérséklete kiegyenlítődik. Ennek az az oka, hogy a levegő úgynevezett "víztartó" képessége a léghőmérséklet süllyedésével arányosan csökken, és emellett a párolgás mértéke is sokkal kisebb.

Amennyiben nem került nedvesség az órába, akkor a benne lévő levegő páratartalma sem nőtt meg, ezért az óra felmelegedését követően a párásodás magától megszűnik, azaz a kicsapódott vízcseppek párolgás útján ismét gáz halmazállapotú vízgőzzé alakulnak. Ha ugyanis a levegő hőmérséklete nő, azzal a vízfelvevő képessége és a párolgás mértéke is emelkedik, és párolgás útján ismét képes felvenni azokat a vízcseppeket, amelyek korábban az üvegen kicsapódtak. A párásodás tehát akkor is előfordulhat, ha az óra teljesen vízálló, vagy valóban soha nem érte még víz.

Mivel egy férfi órában általában lényegesen több levegő van, mint pl. egy kis méretű női változatban, ezért abból sokkal nagyobb mennyiségű pára tud kicsapódni. Ez a magyarázata annak, hogy főként a nagyobb méretű - nagyobb átmérőjű illetve vastagságú - óráknál figyelhető meg ez a kondenzációs folyamat.

 

Most akkor ez beázás, vagy csak ártalmatlan párakicsapódás?

Tény, hogy az esetek döntő többségében a párásodás egy korábbi beázás következménye. Ez mindenképpen veszélyes az órára nézve, komoly utóhatása lehet, ami esetleg csak jóval később fog jelentkezni. Ezért mindig nagyon körültekintően kell eljárni, ha párásodik az üveg. Ajánlott minél hamarabb szakszervizhez fordulni, ahol átvizsgálják, kiszárítják az órát, illetve elvégzik a műszeres vízállósági vizsgálatot.

Ha a következő feltételek maradéktalanul teljesülnek, akkor okunk van azt feltételezni, hogy itt csak egy egyszerű, ártalmatlan párásodásról van szó:

Ilyen esetben tehát nem szükséges azonnal szervizbe vinni az órát, de a legközelebbi elemcsere vagy javítás során érdemes megemlíteni, hogy alaposabban utána tudjon nézni az órás egy esetleg mégis fennálló problémának.